האם תינוקות צריכים לישון שינה רציפה כמו המבוגרים על מנת להתפתח כראוי?
שאלה סופר חשובה והתשובה עליה מערערת הורים רבים. המחשבה שאנחנו לא עושים כמיטב יכולתנו כדי לוודא שהילדים שלנו יתפתחו בצורה מיטבית היא מחשבה איומה ומפחידה.
לצערי הרב, בדיוק על הפחד הזה מנגנים מאמני ומאמנות שינה רבים. אבל האם יש בכך אמת?
השבוע התפרסם בכתב העת Pediatrics (המתפרסם ע"י ה AAP - ארגון רופאי הילדים האמריקאי) מאמר מעניין שמבטל מכל וכל את הטענה כי שינה לא-רציפה פוגעת בהתפתחות הילד.
המחקר בחן תינוקות בגילאי 6 ו 12 חודשים ובדק כמה מתוכם ישנים שינה רציפה של 6 שעות או 8 שעות (הגדרות שכיחות ל"לילה שלם").
תוצאות המחקר:
1. אחוז משמעותי מהתינוקות לא ישן "כל הלילה":
בגיל 6 חודשים כמעט 40% מהתינוקות לא הגיעו אל היעד של 6 שעות שינה רציפה וכמעט 60% מהתינוקות לא ישנו 8 שעות רציפות.
- האם יתכן כי למחצית מהתינוקות בגיל 6 חודשים יש הפרעת שינה והם צריכים "טיפול"??
אפילו בגיל שנה תינוקות רבים עדיין לא ישנים "כל הלילה" (30% עד 40% מהנבדקים). לא 6 שעות ולא 8 שעות.
כלומר הדבר הראשון שהמחקר הזה מצא הוא שאחוז משמעותי מהתינוקות לא מגיע ליעד! אותו יעד שרבים טוענים שהוא מה שתינוקות "אמורים" לעשות.
אבל מה שהוא מצא אח"כ היה אפילו יותר מעניין:
2. לא נמצא שום קשר בין קיומה או היעדרה של שינה רציפה בלילה ובין עיכוב התפתחותי מכל סוג שהוא. לא מנטלית ולא פסיכומוטורית!!!
3. לא נמצא קשר בין היכולת של התינוק לישון ברצף ובין מצב רוחה של האם. כלומר זה שהתינוק לא ישן רצוף כל הלילה - לא אומר שאמא שלו תהיה בהכרח בדיכאון! כמו שלפעמים אני שומעת שמאיימים... עוד הפחדה שאין לה שחר.
4. כן נמצא קשר מובהק בין היכולת של התינוק לישון רצוף ובין אחוזים נמוכים יותר של הנקה. במילים אחרות - כשבודדו את התינוקות היונקים מצאו שאחוז התינוקות שלא ישן רצוף הוא אפילו גבוה יותר מהמספרים שציינתי למעלה.
חלק מכם אולי יחשבו שזו סיבה טובה לא להניק...! אבל זה יהיה פספוס של העיקר! כי לא זו המסקנה המתבקשת. אם אתם באמת רוצים לתת לתינוק שלכם מתנה - תנו לו חלב אם. לא שינה רציפה.
המסקנה ה*כן מתבקשת* היא שהשינה הרציפה היא פשוט לא בדנ"א של התינוק! כי כמו שהמחקר הזה מרמז (ויש נוספים שאומרים זאת במפורש) - תינוקות בטבעם פשוט לא אמורים לישון ברצף. מסתבר שכדי שישנו יותר ברצף אנחנו צריכים להתחיל להתערב - לתת להם מזון פחות מתאים, להרחיק אותם מאימם, להימנע ממגע, לתת להם לבכות וכד'.
איך אפשר לומר שתינוקות אמורים לישון ברצף, כאשר רבים מהם לא עושים זאת אלמלא אנחנו מרחיקים אותם מהטבע שלהם?
מסקנות המחקר:
"בהתחשב באחוזים הגבוהים של תינוקות שלא ישנו "כל הלילה" ובהינתן שלא נמצא שום קשר בין שינה רציפה ובין התפתחות מנטלית, פסיכומוטורית, ומצב רוח אימהי, יש למתן את הציפיות לשינה רציפה בגיל מוקדם" (ובמילים אחרות: צריך להרגיע עם כל הלחץ הזה)
(והמקור:
Considering that high proportions of infants did not sleep through the night and that no associations were found between uninterrupted sleep, mental or psychomotor development, and maternal mood, expectations for early sleep consolidation could be moderated.)
וגם אם נניח את המחקרים בצד - ופשוט נסתכל על עצמנו, על המין האנושי, מאיפה הגענו ואיך התפתחנו - האם באמת נשמע לכם הגיוני שהאופן בו ישנו תינוקות משחר האנושות,יהיה גורם מעכב בהתפתחותם??
___________________________
Uninterrupted Infant Sleep, Development, and Maternal Mood
Marie-Hélène Pennestri, Christine Laganière, Andrée-Anne Bouvette-Turcot, Irina Pokhvisneva, Meir Steiner, Michael J. Meaney, Hélène Gaudreau, on behalf of the Mavan Research Team. Pediatrics Dec 2018, 142 (6) e20174330; DOI: 10.1542/peds.2017-4330
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.