fbpx
לזכרה של סבתי האהובה
15 בדצמבר 2019
מתי כדאי לשאוב?
19 בדצמבר 2019

מה ההבדל בין חלום רע לביעותי לילה?


 

הפעוט שלכם ישן, ופתאום דופק צרחה שלא היתה מביישת אף סרט בסדרת שישי ה 13. אתם רצים לחדר ומוצאים אותו יושב במיטה, בוהה בנקודה בחלל, וצורח וצורח וצורח.
מה קרה חיים שלי?? חלמת חלום רע?
אין עם מי לדבר. הילד לא מגיב אליכם, רק צורח, בוכה, אפילו הודף אתכם, ואי אפשר לנחם אותו.
הורים רבים נלחצים מאוד בשלב הזה, ועושים כל מה שאפשר כדי לנער את הילד מהמצב הכמעט היפנוטי שהוא נמצא בו. מדליקים את האור, מוציאים מהמיטה, שוטפים את הפנים במים...
מה קורה פה? ואיך אפשר לעזור לו? האם חלם משהו מפחיד?

כולנו יודעים מה זה חלום רע, משום שחווינו זאת על בשרנו, ואנחנו זוכרים היטב את ההרגשה. זו הסיבה שאנחנו נוטים לפרש יקיצות נסערות, כמו זו שתיארתי למעלה, כיקיצה מסיוט.
אבל ישנה תופעה מטלטלת נוספת שעשויה להתרחש בזמן השינה, ושמה "ביעותי לילה", והיא שונה מאוד מחלום רע.

כשאנחנו ישנים המוח שלנו עובר שלבים שונים, שבמהלכם הוא משנה את אופי פעילותו. בחלק מהזמן המוח פעיל מאוד, ובשלב הזה אנו חולמים. בשלבים אחרים, המכונים שלבי השינה השקטה, המוח מוריד הילוך והפעילות שלו מואטת.
חלום רע מתרחש בזמן של שנת חלום. אנחנו מתעוררים ממנו, זוכרים אותו, ולפעמים יהיה לנו קשה להירגע אחריו. את עיקר החלימה שלנו אנחנו עושים בחצי השני של הלילה ולפנות בוקר, לכן אם הילד מתעורר בבכי באמצע הלילה או לפנות בוקר, ואפשר להרגיע אותו, הוא כנראה חלם חלום מפחיד.
ביעותי לילה, לעומת זאת, מתרחשים בשלב השינה השקטה, כאשר השינה נעשית עמוקה. השינה העמוקה מאפיינת את תחילת הלילה, לכן ביעותי לילה יופיעו בד"כ כשעה, שעה וחצי, לאחר שהילד נרדם. זוהי תופעה שאופיינית לילדים יותר מאשר למבוגרים, והיא דומה יותר לדיבור מתוך שינה, או להליכה מתוך שינה, מאשר לחלום רע. למרות שזה נראה כלפי חוץ שהילד ער, למעשה הוא נמצא בשינה עמוקה, ואינו מודע כלל למה שקורה איתו. כשביעות הלילה יגיע לסיומו, יחזור השקט, והילד לא יזכור דבר וחצי דבר מכל זה כשיתעורר בבוקר.

ניסיונות לתקשר עם הילד שנמצא בעיצומו של ביעות לילה יעלו בתוהו, ואם נתעקש להעיר אותו הוא יהיה מבולבל מאוד ונסער מאוד, כי תלשנו אותו משינה עמוקה. גם ניסיונות שלנו להציע נחמה עשויים לפגוש התנגדות עזה ואפילו התנהגות אגרסיבית. בביעותי לילה עדיף לא להפריע לילד אלא רק לשמור עליו, שלא יפול או יפגע בעצמו. זה עשוי לקחת כמה רגעים וזה יכול להמשך גם 20 דקות, שבמהלכן כנראה שיצמחו לכם כמה שערות לבנות, אבל האפיזודה תגיע לסיומה והוא ימשיך לישון וכאמור לא יזכור מזה דבר.

עייפות יתר ועודף גירויים מעלים את השכיחות של התופעה. אם הילד שלכם מפגין ביעותי לילה בתדירות גבוהה, בדקו אם הוא זוכה למספיק שעות שינה, אם הוא הולך לישון בשעה שמתאימה לו, ואם הוא לא נחשף לשפע רב מדי של חוויות וגירויים במהלך היום, במיוחד בשעות שלפני השינה. חשיפה למסכים היא התנהלות שיכולה להעמיס מאוד על המוח המתפתח של הילדים שלנו. נסו לצמצם למינימום את זמן החשיפה למסכים, ואם לילד שלכם יש נטייה לביעותי לילה כדאי להימנע ממסכים כליל, לפחות בשעתיים שלפני השינה.

שינה ערבה!
באהבה,
שירלי

יש לך שאלה אלי? אשמח לעזור. צרי קשר כאן

    x
    סייען נגישות
    הגדלת גופן
    הקטנת גופן
    גופן קריא
    גווני אפור
    גווני מונוכרום
    איפוס צבעים
    הקטנת תצוגה
    הגדלת תצוגה
    איפוס תצוגה

    אתר מונגש

    אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

    סייגי נגישות

    למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

    רכיב נגישות

    באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.