fbpx
מחקר: שינה לא רציפה לא פוגעת בהתפתחות התינוק
4 בדצמבר 2018
רגרסיה, משבר – או קפיצה קדימה?
29 בינואר 2019

מה זה breastsleeping והאם זו ברירת המחדל הטבעית של שנת התינוק היונק


 

There is no such thing as infant sleep, there is no such thing as breastfeeding, there is only breastsleeping

ובתרגום לא רשמי לעברית:
אין דבר כזה שנת תינוקות, אין דבר כזה הנקה - יש רק "שינקה"
כן, אני מודה שהמונח באנגלית נשמע יותר טוב ;-)

הכותרת המפוצצת הזאת היא למעשה כותרת המאמר שפרסם פרופ' ג'יימס מקנה לפני מספר שנים, במגזין הפדיאטרי Acta Paediatrica.

פרופ' מקנה הוא בהחלט יקיר האתר הזה, ושמו הופיע כאן במספר פרסומים (ממליצה לעשות חיפוש). הוא ראש המחלקה לאנתרופולוגיה באוניברסיטת נוטרה-דאם ומנהל שם גם את מעבדת השינה לאם-תינוק, ולמעשה מוביל עולמי היום במחקר הנוגע לשנת התינוק *היונק*.

**breastsleeping**
את המונח הזה מקנה טבע כאמור במאמר הנ"ל, כשמטרתו לנרמל את הקשר בין הנקה ושינה ולהדגיש עד כמה אלה קשורים זה בזה באופן טבעי.
המונח מתיייחס לשינה של תינוק יונק הישן בסמוך לאימו (באותה המיטה או במשטח נפרד) ויונק ללא הגבלה בהתאם לצרכיו.

הנחת היסוד ממנה יוצא פרופ' מקנה במחקריו הינה, שמאז ומעולם אימהות מיניקות ישנו בסמוך לתינוק שלהן, והניקו אותו לאורך כל הלילה בתדירות גבוהה מאוד. לפני המצאת הבקבוק, התמ"ל, העריסה, חדר הילדים, הטרמפולינה והערסל - 99.9% מהזמן שאנו, בני האדם, נמצאים על הכדור הזה - כך נראו לילותיהם של האם המניקה והתינוק היונק. זו היתה ברירת המחדל.

פרופ' מקנה חוקר את שנת התינוק ושנת האם תחת תנאים אלו. מבחינתו זוהי השינה הסטנדרטית, המודל אליו צריך להשוות את שאר הסדרי הלינה האפשריים.
מקנה נתן לשינה הזו שם יחודי - מתוך כוונה לחדד את זה שלינה של תינוק יונק, הישן בסמוך (או ביחד) עם אימו, הינה שונה במובנים רבים משינה בנפרד מהתינוק, בין אם יש או אין הנקה.

בדומה להיריון, שם האם והתינוק נתפסים כיחידה אחת, גם לאחר הלידה התינוק עדיין נסמך על גופה של האם לצורך ויסות מדדים והתפתחות תקינה.
ישנם אינספור מחקרים המדגימים את חשיבותו של המגע להתפתחות התקינה של התינוק. לא אכנס אליהם כאן ברשותכם מפאת חוסר זמן ומקום - הכל זמין ברשת.

מקנה מוסיף עליהם, ומציין את המאפיינים הייחודיים של ברסטסליפינג כפי שמצא במחקריו :
• שינה קלה יותר עבור האם ועבור התינוק - אצל תינוק קטן שינה קלה יכולה להוות הגנה מפני הפסקות נשימה ומפני מוות בעריסה. אצל האם נמצאו יכולות מוגברות להגיב ולטפל בתינוק במינימום עירות, ולפעמים יקיצות אלה אפילו לא נזכרו בבוקר שלמחרת.
• יותר הנקות מחד, יותר שינה מנגד - תינוקות שישנים בסמוך לאם יונקים בתדירות גבוהה יותר, דבר שמעלה את הסיכוי להנקה בלעדית, את כמויות החלב, ואת קצב העלייה במשקל התינוק. יחד עם זאת למרות שיש יותר יקיצות נמצא כי יש יותר שינה בסה"כ, משום שהמענה הוא מהיר וגם האם וגם התינוק לא מתעוררים לגמרי וחוזרים לישון בקלות ובמהירות.
• סנכרון בין האם והתינוק של מצבי ערות/שינה - תינוקות שישנים ליד האם המניקה נוהגים להתעורר בסמוך ליקיצת האם ובכך להפריע פחות לשנתה.
• תינוקות שישנים ליד האם המניקה בוכים פחות.
• טמפ' גוף מאוזנת (לעומת תינוקות שישנים בנפרד, אצלם נמצאה טמפ' גוף נמוכה).
• פחות הפסקות נשימה, והפסקות נשימה קצרות יותר (לעומת תינוקות שישנים בנפרד).

חשוב לציין שמקנה לא טוען כי אימהות מיניקות חייבות לישון עם התינוק שלהן.
כמובן שאפשר להניק, ולהניק בלעדית ולאורך זמן, גם בתנאים שאינם ברסטסליפינג!
מקנה פשוט חוקר את השינה "הזו" ומשתף בממצאיו, ולא אומר מה הורים צריכים או לא צריכים לעשות. הוא מסביר מהי שינה "נורמלית", ומידע זה יכול לסייע להורים לתינוק צעיר שעשויים לחשוב שמא משהו לא בסדר עם התינוק שלהם, מפני שהוא דורש קרבה והנקה תכופה.

הורים רבים מוצאים עצמם מיישמים "ברסטסליפינג" בלית ברירה, כי התינוק דורש זאת - ומאמר כמו זה יכול לסייע להם להרגיש הקלה והבנה טובה יותר של צרכי התינוק ושל המצב, ולהתארגן בצורה יותר בטיחותית, במקום להילחם בתינוק או ליישם לינה משותפת באופן שאינו בטיחותי.

באשר ללינה משותפת - גם כאן מקנה לא אומר להורים כיצד עליהם לפעול. הוא כן מעודד הורים וגם את מקבלי ההחלטות ונותני השירות להורים (רופאים, אחיות, משרד הבריאות וכד') ללמוד את הנושא. לדבריו, במקום לפסול על הסף לינה משותפת באופן גורף, רצוי להשקיע משאבים בלמידת הנושא, במחקר, ובהמלצות - כל מה שיאפשר להורים ליישם לינה משותפת *בטוחה*. משום שפעמים רבות הורים גם ככה מגיעים לשם. אז לפחות שיהיה בטוח!

מקנה גם לא מבקר אימהות שאינן מניקות. הוא רק מסביר מה קורה כאשר תינוק יונק ישן עם אימו. זו האוכלוסיה שהוא חוקר. בהיעדר הנקה, הוא ממליץ *שלא* לישון באותה המיטה עם התינוק. זאת משום שהערנות המוגברת והסנכרון עם התינוק, שנמצאו מקושרים עם הנקה ולינה בסמיכות, לא נמצאו באופן מובהק כאשר אין הנקה.

מילה אישית - לי באופן אישי המעבר ללינה בסמוך לתינוקות היונקים שלי (במיטת תינוק רגילה שהצמדתי למיטה שלי לאחר שהסרתי ממנה דופן אחת) סייעה רבות לשפיות ולשינה שלי. מצאתי שיותר קל לי להניק עשר פעמים בלילה, בשכיבה, מאשר לקום פעמיים וללכת לחדר הסמוך.
הפתרון של מיטות צמודות גם ענה לי על הדילמה והחשש מפני לינה באותה המיטה (משרד הבריאות ממליץ שלא לישון באותה המיטה) - לא כי אני חושבת שזה בלתי אפשרי לייצר תנאים בטוחים במצב זה, אלא כי זה באמת מצריך הקפדה יתרה על יותר כללי בטיחות וזה הרתיע אותי.

אתן לא חייבות להניק, ואם אתן מיניקות אתן לא חייבות לישון עם התינוק שלכן, או ליד התינוק שלכן (הכוונה למשטח נפרד אך סמוך). בשביל לשמור על כמויות חלב תקינות ובשביל להעלות את הסיכוי להנקה בלעדית ממושכת - מספיק להניק בלילה לפי דרישה, גם אם זה אומר לקום לחדר השני.

אך אם את כן מניקה, ואת מרגישה שלינה בסמוך לתינוק שלך יכולה לעזור לך לישון קצת יותר ולתפקד טוב יותר בהמשך היממה - בהחלט כדאי ללמוד את הנושא ולא לפסול אותו על הסף ללא מחקר מקדים.
בקבוצה שלנו יש אימהות רבות שמיישמות "ברסטסליפינג" בצורה בטוחה וגם ברשת יש מידע רב על לינה משותפת בטוחה.

על פרופ' מקנה -
https://anthropology.nd.edu/…/faculty-by-alp…/james-mckenna/

קישור לאתר של מעבדת השינה של פרופ' מקנה שם אפשר למצוא מידע רב בנושא -

רפרנס למאמר:
J McKenna, James & Gettler, Lee. (2015). There is no such thing as infant sleep, there is no such thing as breastfeeding, there is only breastsleeping. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992). 105. 10.1111/apa.13161.

וזה קישור לכתבה שפרסמתי בנושא של כללי בטיחות בלינה משותפת -

באהבה,
שירלי

בתמונה: A woman lying down breast-feeding her baby. Etching by F. Bartolozzi after G. Guercino. Iconographic Collections Keywords: Giovanni Francesco Barbieri; Francesco Bartolozzi

יש לך שאלה אלי? אשמח לעזור. צרי קשר כאן

    x
    סייען נגישות
    הגדלת גופן
    הקטנת גופן
    גופן קריא
    גווני אפור
    גווני מונוכרום
    איפוס צבעים
    הקטנת תצוגה
    הגדלת תצוגה
    איפוס תצוגה

    אתר מונגש

    אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

    סייגי נגישות

    למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

    רכיב נגישות

    באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.